Jak na bohémský interiér a bydlení v boho stylu?

S letním obdobím je neodmyslitelně spojený pocit volnosti, nespoutanosti a zdánlivě nekončící pohody, které bychom si asi všichni přáli uchovat vždy o trochu déle než jen na pár týdnů v roce. Co kdybychom vám řekli, že tohle všechno a ještě s velkou dávkou stylovosti si můžete užívat celý rok u sebe doma? Jestli jste tak trochu snílek s hlavou stále někde v oblacích, velký milovník útulna, přírodních materiálů a originality, máme pro vás tip na interiérový styl, který vám padne jako ulitý! Pojďte se s námi seznámit se stylem boho a najít inspiraci nejen pro radikální změnu, ale i lehké oživení vašeho domova.

interier_v_boho_stylu

 

Co je boho styl?

Jak jednoduše popsat styl boho? Boho či bohémský styl svým názvem odkazuje na rozevlátý a nekonvenční život francouzských umělců, především básníků, malířů, hudebníků a spisovatelů, z 19. století. Pro ty našla tehdejší společnost přiléhavé pojmenování bohémové, které hojně a ve stejném významu používáme dodnes. Boho styl je o rebelii proti pravidlům a jakékoliv přísné strohosti. Je o vlídnosti, přirozenosti, svobodě, radosti ze života i hledání sebe sama. Žít ve stylu boho znamená najít sám sebe, svůj styl a nebát se být tím, kým jsem. Dříme ve vás malý velký bohém? Nejvyšší čas ho probudit!

Interiér jako vy

Každý interiérový styl má určitá pravidla. Jak už ale asi tušíte, boho styl v tomto ohledu představuje výjimku jdoucí zcela proti proudu. Tenhle styl si prostě hrdě kráčí vlastní cestou. Konečná podoba boho interiéru vždy závisí hlavně na jeho tvůrci. Do interiéru ve stylu boho vkládáme otisk nás samotných s cílem vytvořit inspirativní a útulný prostor, který nás pokaždé pohladí po duši a odnese naši mysl pryč od všech starostí. Boho má tedy tisíce podob a i z toho důvodu jde o styl, který už z principu nemůže mít jednotná a zcela univerzální pravidla. 

boho_interier

Barvy, vzory, materiály

Pokud bychom ale přece jen měli zmínit nějakou jasnou charakteristiku, s naprosto klidným srdcem můžeme říci, že bohémský styl má tak trochu blízko ke scandi a dánskému hygge a je pravým opakem minimalismu. Boho se nebojí barev, hravých a netradičních spojení materiálů i výrazných a někdy i poměrně odvážných kombinací vzorů, které si na první pohled úplně rozumět nemusí. Najdete v něm masivní dřevo, zlaté a mosazné kovy, dotek vintage, etno i květinové vzory, měkké textilie, pleteniny, kožešiny i keramiku. 

Eklektický a útulný zároveň

Už po zhlédnutí několika bohémských interiérů z našeho výběru lze poznat, že boho styl umí být i pěkná divočina. Boho se nezdráhá kombinovat napříč styly – tu retro kousek, tu trocha vintage a rustic, tady zase špetka koloniálního stylu. Boho tak nějak stále balancuje na hranici mezi “tak akorát” a “to už je příliš”. Jak mít boho pod kontrolou a mít jistotu, že nešlápnete vedle a vytvoříte dokonale útulné bohémské království plné stylu?

boho_terasa

Neostýchejte se pustit boho styl i za hranice interiéru! Balkónovému sezení, pergole i terase dotek bohémství také náramně sluší. 

1. Jednota a soulad

Boho je sice mezi interiérovými styly rebelem bez příčiny, ale i tak u něj platí, že v prostoru, kterému vládne, by měla být přítomná harmonie a příjemná atmosféra. K tomu je potřeba jediné – přemýšlet o prostoru jako o celku. Jak na to? Stačí si před každým nákupem upřímně zodpovědět otázku, zda se daný kousek hodí k tomu, co už doma mám, případně do plánovaného konceptu. I když se nějaká ta drobná odchylka v boho stylu promíjí, častými impulzivními nákupy byste se mohli velmi snadno dostat za hranici “to už je příliš”.

2. Není dřevo jako dřevo

Další berličkou, která pomůže k tomu, že interiér bude jako celek perfektně ladit, je sázka na jeden odstín dřeva. Dobrou zprávou je, že u boho stylu se vašemu výběru meze nekladou. Dub, ořech, červená třešeň, tmavé, světlé, mořené nebo natřené na bílo? Záleží jen na vás.

boho_styl

3. Přírodní paleta barev

Nejste si v kombinování výrazných odstínů barev úplně jistí? Nevadí! Velmi stylovou a oblíbenou variantou boho stylu je interiér jen v přírodních tónech. Béžová, hnědá, bílá a krémová doplněná o kontrast s tlumeným pastelovým odstínem zelené, cihlově červené či starorůžové je sázkou na jistotu! 

4. Živé pokojovky

K boho stylu neodmyslitelně patří interiérové dekorace a doplňky. Kromě měkkých polštářů, dek a plédů zde mají své místo také třeba košíky, svíčky a originální keramika. Že vás na dekorativní sošky, mističky, vázičky a další podobné drobnosti moc neužije? Místo hromady “zbytečností” si na pomoc vezměte pokojovky všeho druhu! Živé rostlinky, jako jsou monstery, fíkusy, palmy a další, vnesou do prostoru trochu exotiky a vůni dálek a vyšperkované nápaditými květináči budou snadno plnit roli stylové dekorace.

boho_dekorace

Jak se vám líbí naše dnešní inspirace? Probudili jsme vašeho vnitřního bohéma k životu? Doufáme, že ano a že jsme vám vnukli spoustu nápadů pro krásný domov přesně ve vašem stylu a podle vašich představ!

 

boho_tlacitko