Organický design: Synonymum pro svěží a přívětivý domov

Křivky a linie, nepravidelné a oblé tvary, abstraktní vzory a výrazné textury. Takový je organický design, který se těší čím dál tím větší oblibě v současných interiérech. Navodí uvolněnou atmosféru a rozehraje místnost rozevlátými liniemi a barvami. A kdo by nechtěl pobývat v pozitivně laděném prostoru? Pohodlně se usaďte, protože vám přinášíme designové tipy, rady a inspiraci, díky kterým se dozvíte, jak s tímto trendem pracovat u vás doma!

1

Inspirace? Příroda

Organická, nahodilá, vždy originální – taková je i sama příroda. Pravý úhel v ní nenajdete, místo toho ale narazíte na biomorfní tvary v podobě listů, květů, otisků zvířecích stop, členitých větviček nebo třeba vln v písku. I proto neuděláte chybu, pokud zkombinujete oble tvarovaný nábytek s doplňky z přírodních materiálů, které jsou v typických odstínech jako je pískově hnědá, béžová, khaki, krémově bílá a podobně. Kromě toho se v přírodě nachází i rozmanité textury, které se také poslední dobou v různých podobách promítají do interiérů. Ty umí vyplnit strohý prostor, zútulnit ho a dodat mu hloubku. Začít můžete pozvolna, třeba atypicky tvarovanou vázou na květiny, pár kousky kuchyňského nádobí nebo asymetrickým kobercem s dlouhým vlasem.

Rozvlňte interiér

Jakmile budete mít jasno, že se vám organické prvky líbí, můžete začít váš domov vybavovat větším nábytkem. Doporučit můžeme konferenční stolky, kterých je nepřeberné množství a každý si jistě vybere ten pravý. Svým zaobleným tvarem velice ladně doplní měkkou sedací soupravu a vytvoří kolem sebe mimořádně vřelý prostor.

Další oblíbenou položkou se u tohoto trendu postupně stala zrcadla. Ta vám pomohou prosvětlit a opticky zvětšit danou místnost. Doporučujeme je zavěsit na stěnu, která sousedí s oknem anebo tak, aby bylo v jedné ose s umělým osvětlením, světlo se tak bude odrážet v zrcadle a násobit se. Nepravidelně tvarovaná zrcadla přinesou interiéru svěží a moderní nádech.

4

Trendy křivky pro balkon i terasu

Organičnost se propsala i do zahradního nábytku. Dává to koneckonců smysl – i na tom nejmenším balkonu se chceme co nejvíc přiblížit přírodě. Proto pěstujeme v truhlících květiny, proto máme na parapetu vyřádkované kaktusy spolu s oblázky nasbíranými u moře. Nebojte se u vašeho venkovního sezení kombinovat různé materiály, ať už ty přírodní nebo ty, které tak jen na první pohled působí. Pokud totiž zvolíte umělé materiály, tak máte záruku, že vydrží i rozmary letního počasí. Co takhle třeba křeslo z umělého ratanu v nadčasovém a oblíbeném oválném designu acapulco? Nebo atypický betonový konferenční stolek připomínající balvan? Malé, avšak příjemné plus u takového stolku je, že nehrozí, že ani na onom malém balkonu se pohmoždíme o jeho ostré hrany. K úplné dokonalosti pak už jen stačí nábytek doplnit o doplňky s rozevlátými a nepravidelnými vzory – o měkké polštáře, podsedáky a extravagantní plédy.  

Křivky zářící, elegantní a velkolepé

Nemusíte ale jít pouze po stopách přírodních tónů a materiálů. Je-li vám bližší okázalost a elegance, zvolte pocitově studenější materiály jako je kov, sklo, akryl, měď a leštěné, pozlacené či matné povrchy. Ty v kombinaci s organickým tvarováním navodí v místnosti šarm a pocit luxusu. Výbornou příležitostí, jak dostat do interiéru kousek organičnosti, jsou závěsná svítidla. Jsou designová, neotřelá a dodají prostoru dynamiku a originalitu. Vedle stropních svítidel si již delší dobu velkou oblibu drží stolní lampy v retro designu. Jsou decentně extravagantní, vyrábí se v široké škále barevných odstínů a jsou častokrát snímatelné i bezdrátové. Zkuste rozmístit po místnosti více různých světelných zdrojů, vznikne vám tak příjemně útulná atmosféra. 

Revoluční příval barev

U extravagance se ještě na chvíli zastavíme. Pokud se vám zatím zdá, že organickému designu patří pouze přírodní odstíny, jste na omylu! Stále větší pozornost v interiérovém designu strhává nábytek a doplňky, které jsou oděny do hravých barev či rovnou do neotřelých barevných kombinací. Svěží a designové značky jako je Hübsch anebo noo.ma se tomuto trendu věnovaly a výstupem jsou atraktivní kousky – např. stolní lampy, jídelní židle, odkládací stolky, plédy nebo taburety.

6

I malá dávka organičnosti kompletně změní dojem z místnosti

V interiérech stačí mít minimalistický základ, kterému následně vdechnou život organické detaily, které jsou solidně nápadité. Dokonce i pouhý jeden organický prvek dokáže v místnosti rozbít přísný řád. Může jím být křeslo, taburet, odkládací stolek. V policovém regálu zkuste naaranžovat typově odlišné vázy, mísy a květináče spolu s lampičkami. V současnosti totiž tyto cenově dostupné položky velice často plní funkci dekorativních sošek, které jinak nemají žádnou další funkci. Holou stěnu vyplňte abstraktním obrazem, prázdnou podlahu zas výrazným kobercem. Nebojte se barev ani tvarů, v organickém designu je vše dovoleno!

5

Křivky ve spirále času 20. století

Pokud váháte, zda organický design stojí za vaši pozornost a zda ho v nějaké podobě začlenit do interiéru, možná vás přesvědčí některá designová fakta z historie. V designu a umění je známo, že se vše po čase cyklicky opakuje. Některé prvky se z originálu převezmou, přepracují a spojí s něčím novým (třeba s novým materiálem, funkcí nebo významem). Ve výsledku to, co projde sítem času a osvědčí se, se znovu použije. Tato cykličnost pracuje se střídajícími se protipóly – s horizontálou a vertikálou, se spiritualitou a světskou tematikou, se střídmostí a pompézností, s pravým úhlem a křivkou. Poslední příklad naráží na funkcionalismus v první polovině 20. století a jeho reakci v podobě organické architektury, jejíž myšlenkou bylo propojit budovy s přírodou a okolím, od které se lidé (údajně) až přespříliš odklonili.


Toto začal prosazovat světoznámý architekt Frank Lloyd Wright a další architekti pak toto pojetí různě rozvinuli. Někteří, včetně samotného Wrighta, se v jádru drželi modernistických přístupů, které byly v této době nastoleny. Jiní se od nich více odpoutali a uchýlili se k velice uvolněným organickým tvarům, které byly inspirovány přírodou. Nejznámějším autorem je Antoni Gaudí – španělský architekt, jehož stavby se z velké většiny nachází v Barceloně (například chrám Sagrada Familia nebo rozlehlý park Güell).

3


Podobné přístupy se objevovaly i ve výtvarném umění. Vedle kubistických obrazů Pabla Picassa ve stejnou dobu vznikaly uvolněné a pestré malby Henriho Matisse. Jeho tvorba je dodnes bezednou studnicí inspirace a jistě má vliv i na současné trendy v organickém designu. Za zmínku stojí i stylizované plastiky ve veřejném prostoru Henryho Moorea a Alexandera Caldera, který navíc vytvářel hravé závěsné objekty, tzv. ‘mobily’. Tito umělci a řada dalších v různých variacích pracovali s křivkami, oblými tvary a čerpali inspiraci v přírodních prvcích. Potvrzuje nám to, že organický design není novinkou ani pouhým výkřikem, který se zítra vypaří. Je to styl, který prošel zkouškou času a pouze se přizpůsobil současné době, ve které žijeme.

7

Obecně lze říct, že rozevláté křivky organických trendů dokáží vnést do našich domovů na první dobrou uvolněnější a vřelejší atmosféru. Koneckonců příroda má pozitivní vliv na naši psychiku a zklidňující účinky, což v dnešní době, která nám protéká mezi prsty až příliš rychle, jistě ocení každý z nás. Co myslíte, dáte křivkám šanci? 

jdu_vybirat